Primele zile din 2019 m-au prins în Egipt, undeva pe Nil, între Luxor și Aswan. A fost un vis împlinit, pe care mi-l doream de ceva ani buni: să vizitez Egiptul de la nord la sud, să pășesc „pe urmele faraonilor” (da, știu, e clișeu) și să îi întâlnesc oamenii. Iată că finalul lui 2018 și începutul lui 2019 mi l-au împlinit.
M-am întors însă cu sentimente destul de mixte despre Egipt. Locurile sunt de-a dreptul fabuloase, mai ales pentru un pasionat de istorie sau măcar de civilizație egipteană. Egiptenii „de azi”, însă, mi-au lăsat un gust destul de amar. E drept, nu mă așteptăm la un înalt grad de civilizație, dar văzând acum ambele țări, aș putea spune că în Maroc e occident față de ce este, acum, în Egipt. Egiptenii de azi sunt săraci. Foarte săraci. Cairo e dezolant, dacă te gândești că e totuși o capitală cu peste 20 de milioane (da!) de locuitori.
Însă problema principală a egiptenilor în relația cu turiștii e alta (și cea care ne afectează direct): nepunctualitatea. Și senzația că ar face orice doar să îți „bifeze” obiectivele pe care le vezi, fără a încerca să îți maximizeze timpul pe care tu, ca turist, să îl petreci la fiecare obiectiv în parte (că doar d’aia ai venit). Aș avea atătea exemple să vă dau, dar am să mai povestesc despre asta și in albumul de pe Facebook, ca să nu o lungesc aici foarte tare.
DA, Egiptul e o destinație de vizitat neapărat, mai ales dacă ești pasionat de istorie și a vizita locurile pe care le-au construit faraonii e o experiență care ți-ar face „pielea de găină”. Dar să nu ai așteptări prea mari de la oameni, în special. Că să nu ai niște frustrări după. Insa, așa cum este, Egiptul e de vizitat. Acum, cât încă mai avem ce vizită și încă mai e o țara stabilă…
Over-all, excursia asta a ieșit foarte bine. A fost o excursie de grup, cu program fix, așadar nu mi-am putut organiza singur programul pentru a vizită anumite obiective la ore mai potrivite pentru fotografii, de exemplu. Dar a fost un aspect asumat. La cum se prezintă lucrurile în Egipt, acum, ar fi cam dificil să mergi pe cont propriu. Și destul de nesigur. Nu mai sunt vremurile în care autocarele mergeau doar escortate de mașini de poliție, dar sunt controale peste tot, filtre pe autostrăzi, iar (aproape) la fiecare colț de stradă e câte un echipaj de poliție cu mitralieră, vestă anti-glonț și-din loc în loc-câte un blindat.
Fotografiile le-am făcut cu două aparate foto: micul Panasonic LX100 II – ideal pentru a nu ieși în evidența și a nu fi luat prea tare în considerare de localnici și Sony A7 III, pentru cadrele în care am avut nevoie de wide extrem sau teleobiectiv.
Noi am fost în Egipt în excursia organizata de Cocktail Holidays, programul lor de 10 nopți de revelion, care a inclus și cateva zile de relaxare în Hurghada – care e un pic altă lume, fata de restul egiptului. Despre asta însa, am să vă povestesc pe Facebook.
Egipt. Oamenii Nilului.
Viata pe Nil (si pe malul lui)
Turistii, in schimb, au parte de confort… Asa arata camera de pe vasul de croaziera pe Nil:
Cairo si platoul Giza, cu marile piramide
Templul Abu Simbel
Templul Kom Ombo
Templul Edfu
Karnak si Luxor
Templul Philae (Aswan)
Valea Regilor – mormintele faraonilor