20 de întrebări frecvente și răspunsurile lor. Toate despre serviciile mele foto

Calin Stan

Te-ai hotărât că ai nevoie de fotografii profesionale, de serviciile unui fotograf profesionist și ai întrebări despre serviciile mele foto. Iată 20 de răspunsuri la cele mai frecvente întrebări care mi s-au pus despre fotografiile pe care le fac.

Când sunt gata fotografiile?

Îmi doresc să livrez cât mai repede fotografiile editate și prelucrate, astfel că fotografiile sunt gata, în medie, în 3-5 zile din momentul fotografierii. Există și excepții sau urgențe, cum ar fi fotografiile de eveniment, pe care le vei primi chiar a doua zi după eveniment, fotografiile pentru comunicate de presă și altele. Însă, timpul de predare depinde și de tine: ține cont că fotografiile la rezoluție mare, editate, le vei primi doar după achitarea completă a serviciilor foto prestate.

Restaurant Rotonda Casa Timiș

Cât costă serviciile foto?

Poate că ar fi trebuit să încep cu asta, pentru că e cea mai des întâlnită întrebare. Însă, eu nu pun accent pe preț și consider că pentru servicii de calitate, prețul nu ar trebui să fie un factor decisiv, ci rezultatul, calitatea fotografiilor oferite. Însă, cum întrebarea ta este legitimă, trebuie să știi că prețul serviciilor foto depinde de complexitatea proiectului, de timpul pe care îl voi aloca și echipamentele necesare. Ca punct de pornire, ți-am pregătit o listă de prețuri. Tarifele sunt aceleași pentru toți clienții, pentru că ofer tuturor aceeași calitate profesională a fotografiilor. Tariful include editarea fotografiilor la nivel primar. Pentru editări complexe, discutăm punctual la fiecare proiect.

De ce să apelez la serviciile tale foto?

Chiar dacă prefer să las imaginile să vorbească despre mine (sau clienții, bineînțeles), iată 7 motive pentru care poți apela cu încredere la mine:

1. Fotografiez de peste 18 ani, iar primele proiecte comerciale (a se citi: fotografii făcute pentru clienți) le-am avut acum 15 ani;
2. Am fost colaborator National Geographic și National Geographic Traveler România, în edițiile cărora ai putut citi articole ilustrate cu fotografiile mele (între timp edițiile românești ale celor două reviste au fost închise);
3. Am colaborat cu peste 150 de branduri interne și internaționale, cărora le-am livrat fotografii sau clipuri de prezentare; Poți să mă vezi, la lucru, în albumul acesta de pe Facebook;
4. În timp m-am specializat în servicii foto pentru hoteluri, pensiuni și restaurante (inclusiv fotografie culinară), dar fac cu plăcere, periodic și fotografie industrială  și imobiliară și fotografie aeriană.
5. Am câștigat premii naționale și internaționale cu fotografiile mele, iar imaginile pe care le-am surprins au apărut în zeci de publicații;
6. Sunt “fotograf cu acte în regulă”: am absolvit o școală acreditată de fotografie și sunt fotograf profesionist acreditat de Ministerul Muncii. În plus sunt mentor și formator acreditat de Ministerul Învățământului;
7. Am o experiență de lucru greu de egalat. Pe lângă toate proiectele foto și companiile pentru care am lucrat, din 2010 am dezvoltat comunitatea și site-ul Clubul Foto, acolo unde mi-au trecut prin mână peste 300 de aparate foto și obiective pe care le-am utilizat și despre care am scris – practic am fotografiat cu aproape tot ce s-a lansat nou pe piață, în toți acești ani.

Caju Restaurant

Cu contract și factură sau fără?

Cu contract și factură. De fiecare dată, pentru orice serviciu foto pe care îl vei primi de la mine, fie că ești persoană fizică, fie că reprezinți o companie.

Cu TVA sau fără?

La tarifele serviciilor foto afișate pe acest site se adaugă TVA.

Cu avans sau fără?

Pentru proiectele complexe voi percepe un avans care, de obicei, este în cuantum de 35% din valoarea contractului.

Cu ce servicii foto mă poți ajuta?

Ți-am pregătit o listă cu servicii foto și portofoliu. Eu sunt fotograf specializat în proiecte foto pentru companii, în special fotografie imobiliară, fotografie de eveniment (corporate) și fotografie aeriană. Dar, pe scurt, pot să te ajut cu:

fotografii HORECA pentru hoteluri, pensiuni, apartamente (inclusiv pentru închiriere în regim hotelier AirBnb și Booking etc) și fotografii culinare pentru meniul restaurantelor;
fotografie imobiliară pentru dezvoltatori, agenți imobiliari, clădiri de birouri, agenții imobiliare, proiecte imobiliare dar și pentru persoane fizice care doresc să vândă sau să închirieze un imobil;
fotografie de design interior și de arhitectură, pentru birouri de arhitectură, arhitecți și designeri de interior;
tururi virtuale și experiențe interactive 360º, noul ”standard” în prezentarea locațiilor de orice fel, fie că vorbim de hoteluri, pensiuni, restaurante, săli de evenimente, cluburi, saloane sau muzee;
fotografie culinară (food & drinks) pentru restaurante, hoteluri, baruri, unități de alimentație, magazine, firme de catering;
fotografii office, pentru clădiri și spații de birouri, magazine, depozite logistice etc;
fotografie industrială fotografii de interior / exterior, oameni la lucru, procese de producție etc;
– filmări de la sol și aeriene, clipuri de prezentare corporate – despre care găsești detalii pe site-ul dedicat: Filmări aeriene  – TheDrone.ro;

Conacul Secuiesc - foto: Călin Stan

Fotografiezi și la nunți, botezuri sau majorate?

Nu fotografiez nunți, botezuri sau majorate. Nici măcar pentru prietenii apropiați. 🙂
Consider că pentru a te bucura pe deplin de amintiri frumoase din aceste momente unice, ai nevoie de un fotograf specializat în fotografie de nuntă / botez și așa mai departe. Apelează cu încredere la colegii mei specializați. Îți pot recomanda eu câțiva fotografi de nuntă foarte buni, așadar întreabă-mă despre ei.

Cum programăm o ședință foto?

Contactează-mă și vom stabili, împreună, dată ședinței foto. Putem vorbi la telefon, dar detaliile finale le vom “fixa” în scris, pe mail. Stabilim împreună toate detaliile ședinței foto, locația / locațiile, programul (ore/zile), aprobăm bugetul iar apoi “batem palma”, semnăm contractul de prestări servicii foto și ne vedem la locul și oră stabilită pentru a face fotografiile.

În ce format primesc fotografiile?

Fotografiez întotdeauna în format RAW (un fel de “negativ”, neprocesat), iar apoi, după editarea și prelucrarea fotografiilor, le convertesc în format JPEG sau TIFF-în funcție de destinația finală a fotografiilor tale (afișare pe web sau print). Rezoluția fotografiilor este de aproximativ 40-60MPx la 300dpi. Bineînțeles, în funcție de proiect, îți pot livra fotografiile și în alt format. Trebuie doar să îmi spui.

Câte fotografii voi primi?

Depinde de proiect. Numărul estimativ de fotografii pe care ai să îl primești de la mine ți-l voi comunica înainte de a ne apucă de treabă. Dar, din experiență, îți pot spune așa: pentru un eveniment corporate de aproximativ 2 ore, îți voi livra în jur de 100-150 de fotografii. Pentru un apartament cu 3 camere vei primi aproximativ 20 de imagini. O pensiune sau un hotel beneficiază ușor de 50-70 de imagini, în funcție de mărimea sa, numărul de camere distincte pe care le vom fotografia, spații comune, etc. 

Razelm Luxury Resort - foto Călin Stan

Cum primesc fotografiile?

Fotografiile le vei primi în format digital, prin serviciul securizat de transfer electronic TransferNow. Nu, nu îmi cere CD-uri, stick-uri sau DVD-uri, pentru că nu mai livrez de mulți ani fotografii pe CD sau DVD… 🙂

Faci doar fotografii?

Eu sunt un fotograf hibrid, așa cum îmi place să spun. Proiectele mele sunt, 70% proiecte foto, iar 30% sunt proiecte video (sau combinate). Așadar, da, fac și fotografii și filmări, în speță clipuri de prezentare (pentru companii, domeniul industrial, hoteluri, pensiuni, apartamente etc) sau after-movies la evenimente. De multe ori în clipurile mele implic și drona, iar rezultatul îl poți vedea în portofoliu de clipuri și filmări.

Cum decurge o ședință foto?

Fiecare proiect foto sau ședință foto este unic în felul lui. Așadar, modul în care decurge o ședință foto depinde de la caz la caz. Dar, în linii mari, pașii sunt următorii:
– mă contactezi (pe mail sau telefonic) și îmi dai cât mai multe detalii despre ce urmează să fotografiem (și unde);
– îți trimit o ofertă scrisă, pe mail, apoi stabilim împreună detaliile și modul de abordare al proiectului tău foto;
– semnăm contractul și ne apucăm de treabă;
– fotografiile editate le vei primi apoi, în medie, în maxim 3-5 zile din momentul ședinței foto

Îmi dai și fotografiile RAW, neprelucrate?

Consider că dacă ai apelat la un fotograf profesionist, imaginile pe care le primești trebuie să fie finalizate, în cea mai bună formă a lor. Iar asta se întâmplă, inevitabil, doar după prelucrare, retușare și conversie. Așadar de la mine vei primi, de fiecare dată, imaginile editate profesional.

Bungalouri Casa Timiș - foto Călin Stan

Am pierdut fotografiile. Mi le poți trimite din nou?

Da, bineînțeles! Eu păstrez în arhiva mea toate imaginile livrate, la rezoluția maximă. Așadar, în cazul unui “accident”, scrie-mi și ți le voi retrimite. Arhivarea e un beneficiu de care se bucură toți clienții și colaboratorii mei, gratuit. Totuși, e bine să ai și tu copii de siguranță și să ți le păstrezi pe cel puțin două medii digitale diferite (două HDD-uri, DVD-uri sau chiar în cloud, preferabil în locații fizice diferite).

Unde este studioul tău?

Studioul meu este în București, dar mă deplasez oriunde în țara pentru proiecte foto-video. Am echipamente care pot fi deplasate ușor, un fel de studio foto mobil, care vine cu mine, cu mașina, peste tot.

Lucrezi și în weekend?

Desigur. În funcție de proiect (sau pentru ”urgențe”), poți apela la serviciile mele foto și în weekend.

Lucrezi singur sau în echipă?

Depinde de complexitatea proiectelor foto. În echipa mea foto suntem, aproape tot timpul, doi oameni: fotograf și asistent. Însă, în funcție de proiect, îți pot asigura mai mulți fotografi / cameramani la un eveniment, make-up artist, DJ etc.

fotografie culinara calin stan

Vinzi și fotografii din arhiva de proiecte proprii? Dar printuri și tablouri?

Da, am o arhivă de peste 8000 de imagini disponibile imediat pentru achiziție și o platformă în care îți dau acces că să îți alegi fotografiile preferate. Găsești imaginile mele și pe site-urile de stock (Shutterstock, Adobe Stock, Dreamstime etc) dar le poți achiziționa și direct, de la mine. Am fotografiat pentru unele dintre cele mai mari branduri internaționale (vezi aici câteva), am câștigat premii la competiții foto interne și internaționale, iar fotografiile mele au apărut în publicații din peste 20 de tări.

Tablouri, printuri? Bineînțeles! Până la urmă nu asta ar trebui să fie destinația finală a unei fotografii bune, printul? Am serii de tablouri fine art care sunt disponibile pentru achiziție, cu certificat de autenticitate, despre care te rog să mă întrebi. Mai multe detalii despre printuri și tablouri, găsești aici.

Te-ai hotărât? Hai să vorbim:

Hai să stabilim detaliile următorului tău proiect! 

Contactează-mă pentru o ofertă personalizată