Calin StanTe-ai hotărât că ai nevoie de fotografii profesionale, de serviciile unui fotograf profesionist și ai întrebări despre serviciile mele foto.

Iată 20 de răspunsuri la cele mai des întâlnite întrebări care mi s-au pus despre fotografiile pe care le fac, în toți acești ani.

Când sunt gata fotografiile?

Îmi doresc să livrez cât mai repede fotografiile editate și prelucrate, astfel că proiectele foto sunt gata, în medie, în 5 zile din momentul fotografierii. În funcție de proiect, acest timp poate fi mai lung sau mai scurt, bineînteles. Există și exceptii sau urgențe, cum ar fi fotografiile de eveniment, pe care le vei primi a doua zi după eveniment, fotografiile pentru comunicate de presă și altele. Însă, timpul de predare depinde și de tine: ține cont că fotografiile la rezoluție mare, editate, le vei primi doar după achitarea completă a serviciilor foto prestate.

Cât costă serviciile foto?

Poate că ar fi trebuit să încep cu asta, pentru că e cea mai des întâlnită întrebare. Însă, eu nu pun accent pe preț și consider că pentru servicii de calitate, prețul nu ar trebui să fie un factor decisiv, ci rezultatul, calitatea fotografiilor oferite. Însă, cum întrebarea ta este legitimă, trebuie să știi că prețul serviciilor foto depinde de complexitatea proiectului, de timpul pe care îl voi aloca și echipamentele necesare. Ca punct de pornire, ți-am pregătit o listă de prețuri. Tarifele sunt aceleași pentru toți clienții, pentru că vă ofer tuturor aceeași calitate profesională a fotografiilor. Tariful include editarea fotografiilor la nivel primar. Pentru editări complexe, te rog să îmi scrii.

De ce să apelez la serviciile tale foto?

Chiar dacă prefer să las imaginile să vorbească despre mine (sau clienții, bineînteles), iată 6 motive pentru care poți apela cu încredere la mine:

 • Fotografiez de peste 16 ani, iar primele proiecte comerciale (a se citi: fotografii făcute pentru clienți) le-am avut acum 14 ani; Sunt fotograf colaborator National Geographic și National Geographic Traveler România, în edițiile cărora poți cîți articole ilustrate cu fotografiile mele;
 • Am colaborat cu peste 100 de branduri interne și internaționale, cărora le-am livrat fotografii sau clipuri de prezentare; Poți să mă vezi, la lucru, în albumul acesta de pe Facebook;
 • Am câștigat premii naționale și internaționale cu fotografiile mele, iar imaginile pe care le-am surprins au apărut în zeci de publicații;
 • Sunt “fotograf cu acte în regulă”: am absolvit o școală acreditată de fotografie și sunt fotograf profesionist acreditat de Ministerul Muncii. În plus sunt și mentor și formator acreditat de Ministerul Învățământului;
 • Am o experiență de lucru cu aparatura foto greu de egalat. Pe lângă toate proiectele foto și companiile pentru care am lucrat, de 10 ani am dezvoltat comunitatea și siteul Clubul Foto, acolo unde mi-ai trecut prin mână peste 300 de aparate foto și obiective pe care le-am utilizat și despre care am scris – practic am fotografiat cu aproape tot ce s-a lansat nou pe piață, în toți acești ani.

Cu contract și factură sau fără?

Cu contract și factură. De fiecare dată, pentru orice serviciu foto pe care îl vei primi de la mine, fie că ești persoană fizică, fie că reprezinți o companie.

Cu TVA sau fără?

Prețurile serviciilor foto prestate de mine sunt fără TVA, compania mea nefiind plătitoare de TVA.

Cu avans sau fără?

Pentru proiectele complexe voi percepe un avans care, de obicei, este în cuantum de 35% din valoarea contractului.

Cu ce servicii foto mă poți ajuta?

Ți-am pregătit o listă cu servicii foto și portofoliu. Eu sunt fotograf specializat în proiecte foto pentru companii, în special fotografie imobiliară, fotografie de eveniment (corporate) și fotografie aeriană. Dar, pe scurt, pot să te ajut cu:

 • fotografie de eveniment (corporate), fotografii în cadrul evenimentelor organizate de companii (conferințe, lansări de produse, etc) și portrete corporate
 • fotografii și filmări aeriene – despre care găsești detalii pe siteul meu dedicat: Filmări aeriene  – TheDrone.ro
 • fotografie imobiliară, pentru dezvoltatori, brockeri, hoteluri, pensiuni, clădiri de birouri, dar și pentru reședinte private (inclusiv AirBNB / Booking, închirieri în regim hotelier etc)
 • fotografie industrială, fotografie corporate și fotografie de business
 • fotografie de produs pentru magazine și producători
 • fotografie culinara (food & drinks) pentru restaurante, hoteluri, baruri, unități de alimentație, magazine, firme de catering
 • fotografii auto, pentru branduri auto, importatori și distribuitori
 • fotografie de călătorie, peisaj și turistică pentru agenții de turism, reviste, tur-operatori, companii aeriene etc
 • fotografie documentară, evenimente, reportaje și alte proiecte speciale.

Fotografiezi și la nunți, botezuri sau majorate?

Nu, nu fotografiez nunți, botezuri sau majorate. Nici măcar pentru prietenii apropiați. Consider că pentru a te bucura pe deplin de amintiri frumoase din aceste momente unice, ai nevoie de un fotograf specializat în fotografie de nuntă / botez și așa mai departe. Apelează cu încredere la colegii mei specializați.

Cum programăm o ședință foto?

Contactează-mă și vom stabili, împreună, dată ședinței foto. Putem vorbi la telefon, dar detaliile finale le vom “fixa” în scris, pe mail. Stabilim împreună toate detaliile ședinței foto, locația / locațiile, programul (ore/zile), aprobăm bugetul iar apoi “batem palma” și ne vedem la locul și oră stabilită pentru a face fotografiile.

În ce format primesc fotografiile?

Fotografiez întotdeauna în format RAW (un fel de “negativ”, neprocesat), iar apoi, după editarea și prelucrarea fotografiilor, le convertesc în format JPEG sau TIFF-în funcție de destinația finală a fotografiilor tale (afișare pe web sau print). Rezoluția fotografiilor este de aproximativ 24MPx la 300dpi TIFF. Bineînțeles, în funcție de proiect, îți pot livra fotografiile și în alt format. Trebuie doar să îmi spui.

Câte fotografii voi primi?

Depinde de proiect. Numărul estimativ de fotografii pe care ai să îl primești de la mine ți-l voi comunica înainte de a ne apucă de treabă. Dar, din experiență, îți pot spune așa: pentru un eveniment corporate de aprox. 2 ore, îți voi livra în jur de 150-200 de fotografii. Pentru un apartament cu 3 camere vei primi aproximativ 20-30 de imagini. O pensiune sau un hotel beneficiază ușor de 60-80 de imagini, în funcție de mărimea sa, numărul de încăperi distincte pe care le vom fotografia, spații comune, etc. Un produs fotografiat în studio necesită cel puțin 3 imagini care să îl pună în valoare.

Cum primesc fotografiile?

Fotografiile le vei primi în format digital, prin serviciul securizat de transfer electronic weTransfer sau prin transfer din Google Drive. În situații speciale ți le pot trimite pe un stick USB. Nu, nu mai livrez de mulți ani fotografii pe CD sau DVD…

Faci doar fotografii?

Eu sunt un fotograf hibrid, așa cum îmi place să spun. Proiectele mele sunt, 80% proiecte foto, dar 20% sunt proiecte video. Așadar, da, fac și fotografii și filmări, în speța clipuri de prezentare (pentru companii, domeniul industrial, hoteluri, pensiuni, apartamente etc) sau after-movies la evenimente corporate. De multe ori în clipurile mele implic și drona, iar rezultatul îl poți vedea în portofoliu de clipuri și filmări.

Cum decurge o ședință foto?

Fiecare proiect foto sau ședință foto este unic în felul lui. Așadar, modul în care decurge o ședință foto depinde de la caz la caz. Dar, în linii mari, pașii sunt următorii:

 • mă contactezi (pe mail sau telefonic) și imi spui ce vrei să fotografiezi și unde
 • iți trimit o ofertă scrisă, pe mail, apoi stabilim împreună detaliile și modul de abordare al proiectului tău foto
 • semnăm contractul și ne apucăm de treabă
 • fotografiile editate le vei primi, apoi, în medie în 5 zile din momentul ședinței foto

Imi dai și fotografiile RAW, neprelucrate?

Consider că, dacă ai apelat la un fotograf profesionist, imaginile pe care le primești trebuie să fie finalizate, în cea mai buna formă a lor. Iar asta se întamplă, inevitabil, doar după prelucrare. Așadar, de la mine vei primi, de fiecare dată, doar imaginile editate profesional. Nu iți voi trimite niciodată RAW-urile sau imagini needitate.

Am pierdut fotografiile. Mi le poți trimite din nou?

Da, bineînțeles. Eu păstrez în arhiva mea toate imaginile livrate clienților, în format JPEG la rezoluția originală, pe termen nedefinit. Așadar, în cazul unui “accidenct”, scrie-mi și ți le voi retrimite. Totuși, e bine să ai și tu copii de siguranță și să ți le păstrezi pe cel puțin două medii digitale diferite (două HDD-uri, DVD-uri sau chiar în cloud).

Unde este studioul tău?

Studioul meu este în București, dar mă deplasez oriunde în țara pentru proiecte foto-video. Am echipamente care pot fi deplasate ușor, un fel de studio foto mobil, care vine cu mine, cu mașină, peste tot. La studio fac fotografiile de produs. Apropo, produsele neperisabile mi le poți trimite la studio prin curier.

Lucrezi și în weekend?

Desigur. În funcție de proiect sau pentru urgențe, poți apela la serviciile mele foto și în weekend.

Lucrezi singur sau în echipă?

În echipa mea foto suntem, aproape tot timpul, doi oameni: fotograf și asistent. Însă, în funcție de proiect, îți pot asigura mai mulți fotografi / cameramani la un eveniment, make-up artist etc.

Vinzi și fotografii din arhiva de proiecte proprii? Dar printuri și tablouri?

Da, am o arhivă de peste 8000 de imagini disponibile imediat pentru achiziție și o platformă în care îți dau acces că să îți alegi fotografiile preferate. Găsești imaginile mele și pe siteurile de stock (Shutterstock, Adobe Stock, Dreamstime etc) dar le poți achiziționa și direct, de la mine. Am fotografiat pentru unele dintre cele mai mari branduri internaționale (vezi aici câteva), am câștigat premii la competiții foto interne și internaționale, iar fotografiile mele au apărut în publicații din peste 20 de tări.

Tablouri, printuri? Bineînțeles! Până la urmă nu asta ar trebui să fie destinația finală a unei fotografii bune, printul? Am serii de tablouri fine art care sunt disponibile pentru achiziție, cu certificat de autenticitate, despre care te rog să mă întrebi. Mai multe detalii despre printuri si tablouri, gasesti aici.

Te-ai hotărât? Hai să vorbim:

Contactează-mă acum pentru o ofertă personalizată și hai să stabilim, împreună, detaliile următorului tău proiect foto-video:

0727.086.510  /  hello@calinstan.com