Amenajari interioare fotograf

Pentru că mulți dintre voi, proprietari de apartamente sau pensiuni, mă întreabă cum ar trebui să pregătească locația înainte să vin să facem fotografiile, am alcătuit o listă simplă, cu cele mai importante aspecte de care să țineți cont.

Am alcătuit lista asta cu gândul la fotografiile și tururile virtuale pe care le fac apartamentelor de închiriat în regim hotelier (AirBNB și Booking), dar cel puțin o parte se aplică și pentru apartamente, duplexuri sau case oferite spre închiriat (pe termen lung) sau pentru vânzare. La fel, acest checklist poate fi folosit cu succes și de către proprietarii de pensiuni, în pregătirea camerelor și a spațiilor comune pentru a fi fotografiate sau de studiourile de arhitectură care vor să își fotografieze proiectele de amenajări interioare finalizate.

Pregătirea apartamentului pentru fotografiere se face în trei pași simpli. Așadar, fără alte vorbe, să începem!

Fotografiere proiecte de design interior
Fotografie de arhitectură și design interior

Pasul 1: Hol, balcon, zone comune

 • Faceți curat, insistând în zonele vizibile și pe elementele lucioase / care reflectă
 • Îndepărtează toate obiectele și decorațiunile care aglomerează spațiul
 • Îndepărtează ornamentale tematice / sezoniere (ex: ornamentele de Crăciun)
 • Îndepărtează hainele din cuier și pantofii de pe hol
 • Ascunde obiecte și documente personale (fotografii, acte, bijuterii, diplome etc.)
 • Închide monitoarele și televizorul (iar cablurile ar trebui să nu fie vizibile)
 • Dă la o parte toate jaluzelele și obloanele, pentru a lăsa cât mai multă lumină naturală să pătrundă în interior
 • Aprinde toate luminile din interior (chiar dacă fotografiem în timpul zilei)
 • Înlocuiește becurile arse, dacă este cazul
Fotografie amenajari interioare
Fotograf design interior

Pasul 2: În camere și living

 • Asigură-te că patul este făcut și lenjeria este aranjată și netezită
 • Verifică toate becurile și sistemele de iluminat să se aprindă iar cablurile de curent de la lămpile de pe noptiere să fie cât mai puțin vizibile
 • Acolo unde există sisteme de iluminat cu mai multe becuri, verifică să aibă toate becurile funcționale și să dea aceeași lumină, caldă sau rece, toate
 • Ascunde obiectele personale și cosmeticele de pe noptiere, masă etc
 • Verifică tablourile să fie drepte și aliniate
Fotografiere mobilier bucatarie

Pasul 3: În bucătărie și în baie

 • Îndepărtează de pe blat accesoriile, ustensilele și electrocasnicele care sunt inestetice sau aglomerează spațiul, vasele din chiuvetă și din uscător etc
 • Îndepărtează produsele de curățat, ambalajele, sticlele și produsele desfăcute
 • Verifică toate becurile. Ele trebuie să se aprindă 🙂
 • Lasă coborât capacul de la toaletă
 • Îndepărtează produsele de igienă (geluri de duș, burete de baie, produse de curățat etc.) și rufele din mașina de spălat

Alte recomandări pentru pregătirea apartamentului sau a casei în vederea fotografierii

O locuință luminoasă este mai primitoare

Lumina este deosebit de importantă, de aceea recomand să fotografiem ziua, când putem beneficia de cât mai multă lumina prin ferestre și să aprindem toate luminile de interior, pentru un plus de atmosferă.

Lumina ”caldă” (galbenă) este de preferat celei reci (albastre). Așadar, recomandarea este să avem peste tot becuri ce degajă lumină caldă sau neutră (albă), nu lumina rece.

Știu că unii dintre voi mă întreabă dacă nu e o idee mai bună să fotografiem noaptea sau să fotografiem ziua, dar cu luminile din interior stinse (o observație corectă – până la urmă, cine stă ziua cu luminile aprinse în casă?!). Însă, din experiența fotografierii a peste 150 de apartamente și locații până acum, cele mai reușite fotografii le-am făcut ziua, cu luminile de interior aprinse (pentru un plus de lumină și căldură). Noaptea, lipsa luminii și a vederii prin ferestre lasă impresia unui spațiu ”închis”, întunecat, neprimitor. Există și excepții, desigur: spațiile cu foarte multă lumină naturală, geamuri mari și mobilier deschis la culoare, în general arată mai bine fotografiate ziua, dar cu luminile de interior stinse.

Deci, cum rămâne? Cu luminile aprinse sau stinse? Depinde de fiecare spațiu în parte. Vom decide la fața locului, după ce voi vedea cum arată și cât de bine este pus în valoare spațiul, atât cu luminile aprinse dar și stinse.

Așadar sfatul meu e să ai un set bun de fotografii făcute ziua și, suplimentar, câteva imagini de noapte, pentru a accentua potențialul locației. Un mix, nu doar fotografii de noapte sau doar fotografii de zi…

Fotografie de atmosfera si design interior
Fotografie de arhitectura

Detaliile sunt importante

Aliniază mesele și scaunele de la mese și, în general, verifică poziția oricărui element (de mobilier sau de decor) care – prin poziția sa – ar putea distrage atenția privitorului de la spațiul fotografiat (tablouri, vaze de flori, etc).

Un plus de atmosferă caldă

Poți ”da viață” locației prin afișarea unor elemente de decor fresh în cadre, cum ar fi un bol cu fructe proaspete în bucătărie, o vază cu flori naturale în living etc.

În special în cazul locațiilor care sunt oferite spre închiriere în regim hotelier (AirBNB, Booking), e o idee bună să prezentăm locația ca și cum ar fi ”locuită”. De exemplu, masa din bucătărie să fie aranjată ca și cum cineva ar urma să ia cina acolo, să lăsăm o carte pe noptieră, o revistă deschisă pe masa din living, o geacă în cuier etc.

Vrei să mergi mai departe? Poți deschide o sticlă de vin și pune vin în pahare / poți pregăti un mic dejun simplu dar de efect (eventual cu fructe colorate și/sau produse de patiserie cumpărate în acea dimineață) și așa mai departe. Nu trebuie să fie ceva complicat ci de efect. Iată câteva idei în colecția mea de pe Pinterest.

Pregatirea micului dejun pentru fotografii in apartamente AirBNB

Un laptop lăsat deschis pe masa din living denotă o locație ”laptop friendly”, cu Wi-Fi, în care cei care locuiesc au toate condițiile să lucreze sau să rămână ”conectați” – în legătură cu prietenii, pe rețelele sociale. Un halat de baie lăsat ”oarecum neglijent” pe patul din dormitor sau – de ce nu? – o măsuță de mic dejun cu tot cu micul dejun de care spuneam mai sus, ajută la crearea unei atmosfere de apartament ”instagramabil”. Și ce îți poți dori mai mult decât clienți fericiți, care să facă poze în apartamentul tău și să-l recomande, astfel și altora?

Cu un pic de imaginație și implicare, putem crea o atmosferă caldă, primitoare, care să deosebească apartamentul nostru de celelalte din platforma de booking.

Ultimul pas…

Înainte de ședința foto asigură-te că podeaua este aspirată și suprafețele care reflectă (cum ar fi oglinda din baie sau cele care acoperă uși de sifonier) nu au pete sau amprente

Acordă o atenție sporită mobilierului acoperit de cuverturi și lenjeriei de pat. Acestea trebuie să fie cât mai bine întinse, cu cât mai puține cute (inclusiv la colțuri) și să completeze din punct de vedere vizual, prin culoare și imprimeu, stilul camerei în care se află (deoarece ocupă și o mare parte din cameră și sunt foarte vizibile în fotografii).

Bineînțeles, nu tot ce am pus pe lista de mai sus se potrivește tuturor. Alege ce se potrivește locației tale și completează lista cu elementele specifice ție. Poți descărca lista în variantă PDF, pentru a o tipări și a bifa direct pe hartie toți pașii.

Spor și să ne vedem cu bine la fotografiat! 

Contactează-mă acum pentru fotografii:
0727.086.510  /  hello@calinstan.com

[grw place_photo=”https://www.calinstan.com/wp-content/uploads/2020/01/calin-stan-50x50px.jpg” place_name=”Călin Stan – Servicii Foto Corporate și de Eveniment” place_id=”ChIJc-JJrakBskARZ17y55Ms5FE” reviews_lang=”ro” pagination=”1″ text_size=”120″ refresh_reviews=true hide_reviews=true centered=true lazy_load_img=true reduce_avatars_size=true open_link=true nofollow_link=false]

 

Fotografie Imobiliară București - Călin StanFotografii profesionale pentru pensiunifotograf apartamente de luxfotograf apartamente inchiriatFotografie Imobiliară - Călin Stan